Éčka a zbytočná panika okolo nich

Éčka a zbytočná panika okolo nich

Aj v tomto momente príjimate éčka a ani si to neuvedomujete. A viete čo? Bez niektorých by ste nevydržali ani 5 minút.

thumb

Najväčší zmätok okolo éčok vzniká z toho, že verejnosť ich považuje za niečo, čo do jedla a nápojov nepatrí. Niektorí znepokojení spotrebitelia dokonca tvrdia, že éčka škodia zdraviu. Ani jedno z toho nie je pravda.

Čo vlastne znamená „E“ v názve potravinárskych prísad?

Každá krajina má úradnú autoritu, ktorá dôsledne sleduje kvalitu potravín a nápojov. V Európskej Únii je to EFSA – European Food Safety Authority. Priamo na Slovensku táto činnosť spadá pod Štátnu veterinárnu a potravinovú správu, Ministerstvo pôdohospodárstva a Ministerstvo zdravotníctva.

Písmeno E znamená, že ide o látku, ktorá bola skontrolovaná, schválená a registrovaná v EFSA ako bezpečná. Takouto látkou je napríklad aj kyslík. Jeho označenie je E948. A čo napríkald taký včelí vosk? Jeho by ste sa určite nebáli, pochádza predsa z prírody, no nie? Jeho kód je E901. Alebo vitamín C, ktorý nás chráni v zime – E300. Takto by sme mohli pokračovať do nekonečna.

Prečo je v potravinách toľko éčok?

Predstavte si len, koľko ingrediencií dáte do obyčajného koláča. Takýto vlastný recept má aj každá potravina či nápoj. A ako sme si už povedali, aj bežné, v prírode dostupné látky majú svoje označenie E.

Navyše, výrobcovia sú zo zákona povinní informovať nás o zložení potravín. Preto píšu na obaly všetky zložky, ktoré vo výslednom produkte sú. Je to práve pre to, aby sme mohli kontrolovať čo konzumujeme. Aby sme sa mohli informovane rozhodnúť, čo chceme a čo nechceme do svojho tela prijať.

Po druhé, mnohé látky sa do potravín pridávajú kvôli trvanlivosti či chuti. Napríklad taký aspartam – E951, o ktorom sme písali v minulom článku, ktorý nahrádza cukor v DIA a light nápojoch. Iné látky majú za úlohu potraviny chrániť pred škodcami či baktériami, ktoré by nám uškodili. Viac sa dočítate v tomto dokumente na stránke Ministerstva pôdohospodárstva.

„Pre používanie pri výrobe potravín sú „éčka“ povolené za presne definovaných podmienok. Všetky prídavné látky museli prejsť zložitými toxikologickými testami, ktoré trvali aj niekoľko rokov a vykonávali sa v nezávislých toxikologických laboratóriách v rôznych krajinách sveta,“ tvrdí MUDr. Peter Minárik.

Takže, nebojte sa éčok :) Naďalej však čítajte etikety a informujte sa o tom, čo konzumujete. Je to zodpovedné konanie a za to máte náš rešpekt.