Vedci prezradili, čo si myslia o chemických látkach v našej strave a nápojoch

Vedci prezradili, čo si myslia o chemických látkach v našej strave a nápojoch

Sú v nápojoch, v ovocí aj v mäse. Čo teraz?

thumb

Veď presvedčte sa sami, len v obyčajných jahodách je toľkoto rôznych látok:

jahoda zlozenie

zdroj obrázka

Nemajte však strach. Žiadna chémia nebola do tohto ovocia pridaná – všetko sú to prirodzené zložky, ktoré nájdete v každom zdravom plode.

Ak čítate náš blog pravidelne, z článku o éčkach viete, že každá prídavná látka kontrolovaná a schválená Európskym úradom pre bezpečnosť potravín, má svoje kódové označenie. A všetko na svete je zložené z chemických prvkov. Aj my.

Prirodzené verzus chemické?

Niektoré prvky sa vyskytujú v prírode prirodzene, iné sú človekom vytvorené umelo. Napríklad také železo v našej krvi je to isté železo, z ktorého staviame konštrukcie budov. To platí aj o rôznych kyselinách, cukroch či farbivách, ktoré sa vyskytujú v ovocí, v našom tráviacom trakte či v jedlách a nápojoch.

Žiadna prírodná veda nepozná prvok „cola“ alebo prvok „jahoda“. Ani naše telo nepozná colu a jahody. Pozná však vlákninu, cukry, kyseliny, vitamíny, antioxidanty... Všetko sú to však chemické prvky – je to technický termín. Tie naše telo rozoznáva a spracováva.

Aj voda je chemická látka

Jej odborný názov je dihydrogén monoxid. Znie to strašidelne, pravda? Neľakajte sa veľkých slov.

„O chémii hovoríme, pokiaľ máme atómy alebo ióny, teda aspoň nejaké elektróny viazané jadrom alebo sústavou jadier. Aby tomu tak nebolo, potrebujete aspoň vysokoteplotnú plazmu alebo iné dosť šialené skupenstvá hmoty,“ tvrdí Erik Rakovský z Prírodovedeckej fakutly Univerzity Komenského v rozhovore pre invivomagazin.

Navyše, potravinárska veda nám pomáha udržiavať potraviny dlhšie čerstvé. Samozrejme, sú éčka, ktoré sa v potravinách vyskytujú prirodzene a sú také, ktoré sa do nich pridávajú. V minulosti museli ľudia kupovať obrovské ľadové bloky, aby mohli chladiť jedlo a nápoje, dnes máme chladničky.

V minulosti sa potraviny rýchlo kazili a ľudia začali konzervovať aby predĺžili ich trvanlivosť. Prítomnosť vody, živín, kyslíka, ph a zmeny teploty sú prirodzeným prostredím pre pôsobenie mikroorganizmov, ktoré menia pôvodné zloženie potravín. 

„Aby v potravinách zostali zachované nutričné hodnoty, treba pridať konzervačné látky, inak sa to nedá,“ uzatvára Ján Híveš, profesor chémie na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity.

Stále platí – všetko s mierou. Informujte sa o tom, čo pijete a jete a budete v pohode. Hlavne sa neľakajte rôznych guruov, ktorí používajú veľké slová a bulvárne nadpisy, ktorými vás môžu ľahko zmiasť.