Nechcete piť kalórie v nápojoch? Tak ich nepite!

Nechcete piť kalórie v nápojoch? Tak ich nepite!

Nekalorických možností je dnes nepreberné množstvo a chuť na sladké uspokoja rovnako.

thumb

Keď vypijete sladký nápoj, nemusíte sa hneď zľaknúť, že vaša zdravá strava je v háji. Ak si dáte po obede pohár koly, je v ňom približne 100 kalórií, čo je len 5% odporúčaného denného príjmu. Pokiaľ ale aj tak chcete ubrať z prijatých kalórií alebo nemáte dostatok pohybu, ktorým by ste ich vykryli, môžete si dopriať light nápoj.

Začiatky light nápojov

Dnes máme na výber široké možnosti osvieženia, nebolo to tak však vždy. Prvý komerčne úspešný light nápoj bola Diet Pepsi a vznikla v roku 1964. U nás milovaná Kofola – ktorá vznikla 4 roky predtým – musela na light verziu čakať niekoľko desaťročí. Možno aj preto, že jednoducho milujeme jej pôvodnú receptúru :) Pepsi vo svojich začiatkoch používala sacharín, neskôr prešla na aspartám. O aspartáme si môžete viac prečítať v tomto našom článku.

gif diet pepsi

Najväčšia nealko značka, Coca-Cola, predstavila svoju Diet Coke v roku 1982. Oba tieto nápoje ponúkali 0 kalórií – teda sa nimi môžeme osviežiť bez výčitiek. Dnes väčšina výrobcov používa vlastný pomer sladidiel, aby dosiahli optimálnu chuť.

gif diet coke

Nápoje so štandardným obsahom kalórií sa sladia buď izoglukózovým sirupom vyrábaným z kukurice alebo klasickým cukrom z cukrovej repy, pri nekalorických nápojoch je možností viacero – o tých najbežnejších sme písali tu. Väčšinou sa sladidlá používajú v určitom pomere, aby bola chuť light nápoja čo najvernejšia jeho cukrovej verzii.

Kým mozog nerozlišuje medzi sladkou chuťou cukru a sladidla, jazyk je omnoho citlivejší. Rozoznáva obrovskú paletu chutí a tak výrobcovia ladia receptúry a hľadajú tú, ktorá zákazníkom chutí najviac. Mozgu stačí, aby zaregistroval sladkú príchuť a vydá telu signál, že túžba už bola uspokojená. Viac po sladkom netúži.

Boom stévie

V posledných rokoch je veľmi moderné sladiť stéviou. Glykozidy steviolu, ako sa sladidlo zo stévie nazýva celým menom, objavili pôvodní obyvatelia Južnej Ameriky. Až v prvej polovici 20. storočia z rastliny vedci izolovali sladidlo vo forme, ktorá sa dá použiť v jedlách a nápojoch.

gif stevia

Inštitút agrikultúry a prírodných zdrojov na Univerzite v americkej Nebraske vyčíslil, že v Japonsku sa spotrebuje najviac stévie z celého sveta – v roku 2006 tam tvorila spotrebu až 40% všetkých stolových sladidiel.

Keďže stévia je pomerne nová forma sladenia, Európska únia ju schválila až nedávno – v roku 2011. Jej akceptovaná denná dávka je 4mg na kg váhy človeka.

Široké možnosti

Našťastie, dnes si máme z čoho vybrať a môžeme si dopriať sladký nealko nápoj bez výčitiek. Či už preferujete plnú chuť cukru alebo benefity nekalorických sladidiel, na trhu sú dostupné možnosti pre každého. A ak po sladkom netúžite, máme na Slovensku obrovské množstvo minerálnych prameňov a z nich desiatky kvalitných minerálok :)